Hasanbey İlkokulu Tarihçesi

Hasanbey Mahallesi Gönen ilçe merkezine 2 km mesafede, Gönen-Biga asfaltı kenarında kurulmuştur. Köyün kuruluşu 1877 yılına dayanır. Köyün okul olarak kullandığı ilk bina 1907 yılında yapılmıştır. Eski arap harfleri ile öğretime açılmış, 3. sınıfa kadar eğitim öğretim yapılır duruma getirilmiştir. 3. sınıftan sonra ise Gönen’ deki 5 sınıflı okullarda okuyarak mezun olmuşlardır. Fakat o tarihlerde okumak isteyenlerin sayısı çok azmış.

18.03.2015 1294

Yeni harflerin kabulü ile okulda yeni harflerle öğretime başlanmıştır. 1944 yılına kadar 3 sınıflı olarak hizmet veren okul bu tarihten sonra 5 sınıflı olarak eğitim ve öğretime başlamıştır.

1907 yılında yapılan okul binası zamanla ihtiyacı karşılayamaz duruma gelince 1940 yılında devlet halk işbirliği ile şimdiki okul bahçesine 2 derslikli ve lojmanlı bir okul binası yapılmaya başlanmış, fakat bu bina 1944 yılında bitirilmiştir. O tarihe kadar 3 sınıflı olarak hizmet veren okul 1944 yılından sonra 5 sınıflı okul olarak eğitim-öğretime başlamış, okulda da 2 öğretmen görev yapmaya başlamıştır.

1953 yılındaki Yenice depremi ile okul hasar görmüş, daha sonra onarılmıştır. Köy nüfusunun artması sonucunda okul ihtiyacı karşılayamaz duruma gelmiştir. 1967 yılında 1 derslikli ek bina yapılarak öğretime devam edilmiştir. 1972 yılında 4 derslikli bina yapılarak öğretime açılmıştır. 1944 yılında yapılan bina yıkılarak bahçe düzeni sağlanmıştır.

1981 yılına kadar normal öğretime devam edilirken1967 yılında yapılan tek derslikli binanın duvarlarında ve temellerinde kaymalar ve çatlamalar görüldüğünden bu binanın tahliyesine karar veriliyor ve bu tarihten sonra 4 derslikli okul binasında çiftli öğretime geçiliyor. 1987 yılında okul bahçesine 4 derslikli okul yapımına başlanmıştır.

Aynı yılın başında ise 1972 yılında yapılan 4 derslikli binanın duvarlarında çatlamalar ve çökmeler meydana gelmiştir. İmar İskân ve Milli Eğitimden gelen heyetler bu binanın tahliye edilmesine karar vermiştir. Sağlamlaştırma çalışması yapılan binada eğitime devam edilmiştir.

1997–1998 öğretim yılında yürürlüğe giren 4306 sayılı yasa ile okulumuzda 6. sınıf açılmıştır. Eğitimin zorunlu 8 yıla çıkması nedeni ile vatandaş ile işbirliğine gidilerek yeni 2 derslik inşaatına başlanmış olup kısa sürede bitirilerek öğretmenler odası ve ana sınıfı olarak hizmete girmiştir. 2000 yılında ek olarak 1 derslikli bina yapılmış olup laboratuar olarak hizmete girmiştir.

2005–2006 öğretim yılında sobalı olan ısıtma şekli Köy Muhtarlığı tarafından kaloriferliye dönüştürülmüştür.

Okulumuz hizmet binalarının okul bahçesine dağınık bir şekilde yapılması gerek kontrolü gerekse oyun alanlarının azalmasını sorun olarak getirmiştir. Köyün üst tarafında okul yeri olarak 10400 metrekare yer tahsis edilmiş okul binamız yeni arsasına yapılmış 2010-2011 Eğitim Öğretim Yılında yeni binasında eğitim vermeye başlamıştır.

Şu anda okulumuzda ana sınıfı dahil 5 bulunmaktadır. İlkokulda  48 ERKEK 47 KIZ ÖĞRENCİ Toplam 95 öğrenci ve 5 öğretmen 1 müdür ve  ayrıca Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Sürekli işçi statüsündeki çalışanlarını il Milli Eğitim Müdürlüğüne dağıtması sonucu Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğüden görevlendirilen Sürekli işçi kadrosundan çalışan 1 yardımcı personelimiz görev yapmaktadır. Okulumuzda normal öğretim yapılmaktadır.

Okulumuzda 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında toplam öğrenci sayısı 95 ’tir.